Italské víno ACCUSSÌ

z vinařství Feudo Arancio, oblast Sicílie

12%

obsah alkoholu

6-8°C

teplota servírování

VINIFIKACE: Hrozny odrůdy Grillo se sklízejí koncem srpna, kdy má jejich svěží aroma nejsilnější výraz a navíc v noci, aby se zachovala harmonie kyselých složek. Poté se hrozny šetrně lisují přes pružnou membránu, aby mošt obsahoval šťávu jen ze zralých bobulí s ideálními chuťovými a aromatickými složkami. Řízeným kvašením při teplotě 18°C se získá takzvané základní víno, které leží na kvasinkách do chvíle druhé fermentace.
Druhá fermentace se po přidání ušlechtilých kvasinek odehrává
v autoklávu při teplotě 13 – 14°C 8 – 10 dní. Po dosažení správného tlaku a úrovně zbytkového cukru se prudce zchladí na teplotu -2 až -3 °C z důvodu zastavení kvašení a stabilizace (nucené vysrážení soli kyseliny vinné). Teď již šumivé víno se nechává po 2-3 měsíce zrát na kvasinkách. Nakonec se filtruje a lahvuje při nízké teplotě, tím se zachová to nejlepší z jeho vlastností.

PÁROVÁNÍ: Aperitiv, doprovod k syrovým rybám, čerstvým a krátce zrajícím sýrům, prvním chodům z ryb a zeleniny, bílým masům a druhým chodům ze smažených ryb.

VLASTNOSTI:

  • Barva: Světle slámově žlutá s elegantním zeleným
    odleskem
  • Aroma: Svěží, intenzivní a vytrvalé, velmi ovocné a jemné, výrazná, vůně akátů a vistárie společně s jemnou vůní jablek a hrušek a elegantními závany bílých květů, magnólie a konvalinky
  • Chuť: Suchá a svěží, aromatická, pevná kyselinka, minerální struktura
  • Perlení: Vytrvalé, elegantní, jemné