Italské víno PASSIARI

z vinařství Feudo Arancio, oblast Sicílie

13,5%

obsah alkoholu

16-18°C

teplota servírování

OBLAST: Toto víno pochází z překrásné, úrodné Sicílie. Je výsledkem spojení neznámější sicilské odrůdy Nero d’Avola a mezinárodního Syrahu, který zde nalezl ideální podmínky aby ukázal svou krásu. Syrah, 75% vína Passiari, roste na jihozápadě ostrova, kde je mírné klima a úrodná, jílovitá půda která dává bohatá, extraktní vína a propůjčuje strukturu a sílu této lahodné odrůdě. Nero d’Avola, 25% část tohoto vína se pěstuje na jihovýchodě, kde je teplejší podnebí ale s optimálním rozsahem teplot a kde lehká písčitá půda dává vínu neobyčejný ovocný charakter. Ihned po sběru se Nero d’Avola umístí pod otevřené přístřešky, kde se po dva měsíce suší.

VINIFIKACE: Syrah se sklízí po dosažení úplné zralosti a obsahu polyfenolů, zhruba koncem září. Fermentace vybranými
kvasinkami probíhá 10-12 dní při řízené teplotě 25-27°C s pravidelným přečerpáváním. Potom zraje barrique sudech 6-8 měsíců. Nero d‘ Avola se sklízí v polovině září. Po sušení jsou hrozny zbaveny stopek a kvasí pomocí vybraných kvasinek 15 dní při teplotě 15°C, potom víno dozrává v nerezových tancích. Po zhruba 4 měsících se Nero D‘ Avola spojí se Syrahem a před lahvováním zraje dalších 6 měsíců v nerezových tancích.

PÁROVÁNÍ: sýry, zrající salámy, k prvním chodům s ragú, červenému masu a pečeným rybám

VLASTNOSTI:

  • Barva: Hluboká, intenzivní červená s lehce granátovými tóny
  • Aroma: Ovocná, tóny ostružin, třešní a borůvek, závan fialek. Kořeněné tóny Syrahu, tóny tabáku a vanilky získané v dubových sudech.
  • Chuť: Hladká a šťavnatá, s elegantními a jemnými tříslovinami, skvělá struktura a tělo