Italské víno MÜLLER THURGAU

z vinařství Mezzacorona, oblast Trentino

12%

obsah alkoholu

7-8°C

teplota servírování

Víno pochází z hroznů Muller Thurgau vypěstovaných na vysoko položených vinicích malebného horského údolí Val di Cembra. Poloha vinic dává vínu svěžest a výrazné aroma. Vápenitá, kamenitá půda a výrazné denní výkyvy teplot jsou důležité pro dokonalou aromatickou vyzrálost a zachování elegantního, minerálního charakteru kompozitu kyselin.

OBLAST: Trentino, údolí Val di Cembra

VINIFIKACE: Hrozny se ručně sklízejí a vybírají před druhým týdnem měsíce září. Poté se hrozny odstopkují a šetrně lisují přes
pružnou membránu, aby mošt obsahoval šťávu jen ze zralých
bobulí s ideálními chuťovými a aromatickými složkami. Řízeným kvašením při teplotě 18°C se získá takzvané základní víno, které leží na kvasinkách do chvíle druhé fermentace. Druhá fermentace se po přidání ušlechtilých kvasinek odehrává v autoklávu při teplotě 13 – 14°C 20-25 dní. Po dosažení správného tlaku a úrovně zbytkového cukru se prudce zchladí na teplotu -2 až -3 °C z důvodu zastavení kvašení a stabilizace (nucené vysrážení soli kyseliny vinné). Teď již šumivé víno se nechává po 3 měsíce zrát na kvasinkách. Nakonec se filtruje a lahvuje při nízké teplotě, tím se zachová to nejlepší z jeho vlastností.

PÁROVÁNÍ: Aperitiv, doprovod k syrovým rybám, čerstvým a krátce zrajícím sýrům, prvním chodům z ryb a zeleniny, bílým masům a druhým chodům ze smažených ryb.

VLASTNOSTI:

  • Barva: Střed slámově žlutá s elegantním zeleným odleskem
  • Aroma: Svěží, velmi ovocné s tóny bílé broskve, bílého
    melounu a bílých květů vistárie a konvalinky
  • Chuť: aromatická, vyvážená kyselinka amineralita
  • Perlení: vytrvalé, elegantní, jemné